Opdrachtgevers en opdrachtnemers in de bouw kunnen vanaf nu gebruik maken van de online rekentool NOxestimator. De NOxestimator is een handig middel om inzicht te krijgen in emissies van een bouwproject.
De ministeries van BZK, I&W, LNV en EZK trekken 200 miljoen euro uit om het grootschalig gebruik van biobased bouwmaterialen te stimuleren. Biobased bouwen is een zeer kansrijke methode om de milieu-impact van de landbouw, industrie en de bouw te verlagen.
Met welke methode je én energie kunt besparen én de CO2-impact verlaagt én 2,5 miljoen slecht geïsoleerde huizen kunt isoleren? Biobased isolatie! Op dit moment isoleert men nog grootschalig met steenwol, glaswol en PIR/PUR. Materialen die gebouwen beschermen tegen kou, maar gepaard gaan met een enorme CO2-impact tijdens de productie.
Onlnags heeft Heijmans in Heerenveen de deuren geopend van een nieuwe fabriek voor de productie van houtskeletwoningen volgens het Heijmans Horizon® concept. Het bedrijf zet hiermee een volgende stap op weg naar industrieel en modulair bouwen.
Onder het toeziend oog van de medewerkers, partners van geWOONhout en opdrachtgevers (woningcorporaties, beleggers en ontwikkelaars) opende minister Hugo de Jonge onlangs de fabriek van geWOONhout in Wehl.
ZOETMULDER ontwerpt in samenwerking met Schoots Architecten IKC Meeroevers: een alzijdig, herkenbaar en iconisch kindcentrum in de nieuwe wijk Meerstad. Het robuuste rode gebouw is zowel hedendaags als tijdloos in uitstraling. Het horizontaal belijnde volume wordt met zijn verticale torenaccent een letterlijke referentiepunt in de wijk.
Een project waar alle facetten van duurzaamheid samenkomen op een herkenbare plek in zijn geboortestad. Ontwikkelmanager Mickaël Schoenmakers van Dura Vermeer Bouw Zuid twijfelde geen seconde na het horen over de gewonnen aanbesteding voor het project Hortus Ludi in Nijmegen.
Onlangs vond de jaarlijkse bijeenkomst van het PEFC keurmerk plaats. Gedurende de middag stond certificeren van bomen buiten het bos centraal, evenals de Europese ontbossingsverordening welke eind juni in werking is gegaan hoewel nog niet alle details door de EU verduidelijkt zijn.
deltaWonen bouwt in Zwolle samen met bouwbedrijf Plegt-Vos De Tippe 29 NOM-woningen. Deze huizen krijgen energie-opwekkende en -besparende voorzieningen.
In Leeuwarden loopt de ‘Bouwerscompetitie biobased en natuurinclusieve sociale huurwoningen’; een initiatief van Sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland, het College van Rijksadviseurs (CRa) en de gemeente Leeuwarden.
Wethouder Carla Kranenborg - van Eerd: “Eigentijdse, duurzame plekken die goed bereikbaar zijn: daar wil je werken. En dat is precies waar wij ons voor inzetten in Breda."
Houtbouw is in opkomst. Het is minder belastend voor het milieu en een stuk duurzamer dan gewone bouw. Het Verbond van Verzekeraars heeft daarom een brochure gemaakt.
De bouw en agrarische sector staan voor de uitdaging om de uitstoot van CO₂ en stikstof omlaag te brengen. Het gebruik van bouwmaterialen op basis van vlas en hennep kan een belangrijke bijdrage leveren aan deze uitdagingen en verbindt beide sectoren bij hun doel om meer circulair te worden.
deltaWonen bouwt in Zwolle samen met bouwbedrijf Plegt-Vos De Tippe 29 NOM-woningen. Deze huizen krijgen energie-opwekkende en -besparende voorzieningen, zoals vloer,- spouw- en dakisolatie en zonnepanelen en worden luchtdicht opgeleverd, zodat er zo min mogelijk energie verloren gaat.
Starters van begin dertig die noodgedwongen bij hun ouders wonen, het is Wouter Bink eigenaar van BINKIES een doorn in het oog. Voor hem reden om zijn tuinhuizenconcept uit te breiden en actief de boer op te gaan om deze doelgroep de helpende hand te bieden.
Gemeente Doetinchem en Sité Woondiensten hebben de tender voor de locatie Wijnbergen De Kwekerij in Doetinchem gegund aan het team van BAM Wonen, MIX architectuur en LAP Landscape & Urban Design. Het winnende plan WeideWald bestaat uit 41 koopwoningen en 32 huurwoningen in een bosrijk gebied. De duurzame en natuurinclusieve woningen worden gebouwd met biobased materialen. De start van de bouwwerkzaamheden is voorzien voor eind 2024.
Wonion schreef voor de bouw een tender uit waarin biobased en circulariteit hoog op de agenda stonden. Een van de uitgangspunten Wonion was ervaring opdoen met het toepassen van houtbouw/CLT. Architect Vincenth Schreurs weet er raad mee.
In deze kennissessie nam Saskia Hegeman van Nieman Raadgevende Adviseurs bezoekers van HOUTBOUW aan de hand van drie hoofdboodschappen mee in de uitdagingen én oplossingen van houtbouw.
De vakbeurs HOUTBOUW kende een succesvolle eerste editie. De beurs volledig gericht op de innovatieve toepassing van hout en andere biobased materialen in de bouw, trok op geheel eigen kracht 1.309 professionals naar de Brabanthallen in ‘s-Hertogenbosch.
Houtbouw geeft een andere beleving en verhoudt zich anders tot comfort, dat in regelgeving veelal uitgedrukt wordt in getallen en grenswaarden. Zijn die dan wel adequaat?
Bij Vande uit Utrecht is de focus op duurzaamheid een vanzelfsprekendheid. De akoestische oplossingen van het bedrijf zijn grotendeels gemaakt van gerecycled materiaal.
Klimaatverandering en zorg voor het milieu spelen een steeds grotere rol in de bouwwijzen en de bouwmaterialen die in Nederland worden toegepast. Het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) deed onderzoek naar de mogelijke invloed ervan op de brandveiligheid van gebouwen.
‘Wij richten ons op de digitalisering van de keten en weten hiermee een enorme efficiencyslag op het gebied van inkoop, voorraden en logistiek te realiseren.’
Biobased bouwmaterialen zoals hout worden steeds vaker in plaats van het traditionele staal of beton ingezet. Maar er is onzekerheid bij marktpartijen en investeringen blijven achter. TNO werkt aan kennisontwikkeling en innovaties om de volle potentie te benutten.
Het Nationaal Groeifonds kent honderd miljoen toe aan het programma Toekomstbestendige Leefomgeving. Van dit bedrag is veertig miljoen voorwaardelijk, afhankelijk van de resultaten van het programma.
Grote ramen, terrasjes bij de voordeuren, een autovrije straat en gemeenschappelijke ontmoetingsruimten. De jonge Rotterdamse architecten Nima Morkoç (30) en Matthijs van Mulligen (28) tekenden de plannen voor de transformatie van vier oude portiekflats uit de jaren 50 in Ridderkerk.
Bouwers en ontwikkelaars zeggen vaak dat wet- en regelgeving belemmerend werkt als ze op grotere schaal circulair biobased willen bouwen. Maar klopt dit wel?
In december kopte Brabant Water over de eerste biobased waterleiding van Nederland. Een waterleiding gemaakt van oud frituurvet, houtpulp en suikerrietresten.