Brancheavond Houttechniek
Maandag 16 mei was de tweede brancheavond Houttechniek op het Hout- en Meubileringscollege (HMC) in Rotterdam. De brancheavonden zijn een samenkomen van het onderwijs, de hout- en de timmerbranche en een initiatief van het HMC, de Stichting Sociaal en Werkgelegenheidsfonds (SSWT) en de Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie (NBvT). Deze samenwerking staat hoog in het vaandel en dit jaarlijks terugkerende evenement is het moment om met elkaar te spreken over de ontwikkelingen in de branche en onderwijs.
Samenwerking met SSWT en NBVT
De SSWT, de NBvT en het HMC hebben tijdens de vorige brancheavond in november 2021 een samenwerkingsovereenkomst Industrieel bouwen met hout afgesloten. Deze samenwerking heeft als gezamenlijk doel dat de branche sterk en gezond blijft. Het aantrekken van meer studenten en medewerkers met interesse voor de sector, een goede aansluiting van het onderwijs en de praktijk en het behouden van ingestroomde studenten en medewerkers is hierin een belangrijk thema. Net zoals een als goede begeleiding van studenten naar het hoger beroepsonderwijs (HBO) en het Leven Lang Leren. Deze thema’s zorgden voor interessante discussies tijdens de brancheavond.
De toekomst van de houtbouw
Gastspreker Atto Harsta, medeschrijver van het boek De Houtbouw Revolutie, vertelde namens het PEFC over het principe van biobased bouwen. Hij nam de aanwezigen mee in de laatste ontwikkelingen van prefab houtbouw, de voordelen van Mass-Timber en de toepassingsmogelijkheden van de laatste generatie houtproducten. Daarnaast wierp hij licht op het idee materialen terug te winnen uit de bouw. “Wanneer we de stap van houtbouw naar het hergebruik van materialen weten te zetten, komt de circulariteit van onze grondstof pas echt op gang”, legde Atto uit tijdens zijn presentatie. Ook bevestigde Atto de noodzaak van de instroombevordering van de branche. “Als er niet méér opgeleide medewerkers de branche in komen, blijven de landelijke ambities slechts een plan. In verschillende steden wordt steeds meer in hout gebouwd en is steeds duidelijker zichtbaar dat hout een serieuze vervanger is voor beton en staal.”
Het behoud van nieuwe medewerkers
Het inwerken van nieuwe medewerkers gebeurt veelal op de vloer en in het werk. Dit kost tijd, energie en personele inzet, kortom geld. Marijn Schouten en Rozemarie Hendrikse van Academy Suite namen de aanwezigen mee in het begrip onboarding. Hoe kun je het beste personeel werven en hoe zorg je dat het personeel zich welkom blijft voelen in het bedrijf? Hiervoor is een oplossing: een online platform zorgt ervoor dat nieuwe medewerkers de DNA van het bedrijf leren kennen. Door middel van verschillende oefenmodules krijgen ze informatie over bijvoorbeeld de bedrijfsprocessen en de CAO. Door een goede onboarding is aangetoond dat medewerkers tot wel 54% effectiever zijn, er een 17% hogere opbrengst per medewerker kan worden behaald en de medewerkerstevredenheid met wel 50% kan toenemen!
De jeugd heeft de toekomst
Hoe kun je jongeren en nieuwe medewerkers het best bereiken en interesseren voor een baan binnen de timmerindustrie? Dit is een vraagstuk dat blijft leven. Hoe maken jongeren kennis met hout? Wie neemt hierin het voortouw? Hoe zorgen we dat jongeren en medewerkers duurzaam binnen de timmerindustrie blijven werken?
Verschillende bedrijven hebben contact met scholen uit de regio om jongeren op het bedrijf te verwelkomen. Daarbij is er een variëteit aan activiteiten die de jongeren binnen de bedrijven kunnen uitvoeren. Op deze manier krijgen ze een beter beeld van de mogelijkheden binnen de houtbranche. Belangrijk is om daarbij niet alleen jongeren, maar ook de ouders te bereiken! Zodat ook zij een goed beeld krijgen over de unieke mogelijkheden. Het advies is dat dit branchebreed moet gebeuren!